Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvonička v Lensedlích

5. 4. 2010

Zvonička

 Byla postavena v roce 1886 z červeného pískovce. Podle doměnek některých nynějších obyvatel vesnice neměla v době stavby okolo sebe žádný plůtek ani zídku, stála uprostřed okolního trávníku. Dnes se toto dá již těžko zjistit, ale jisté je, že jakýsi dřevěný plůtek byl zřízen do roku 1907.

Ze začátku války byly sebrány vesnicím zvony, náš vzali společně s hrusickým kostelním, který rozbili přímo na věži a sházeli dolů oknem.

V roce 1924 byl konečně ulit nový zvonek pro Lensedelskou zvoničku, zakupený za peníze z ochotnického spolku. Práce na ulití byla zadána V. Hokem firmě Arnošt Děpolt do Prahy. Vylitý nápis na něm zněl: Osudu předchůdce mého ušetř o Bože a v ruce Němců ku vraždění národů, jako jej, nevydávej mne, a já chváliti budu Tebe po všechny dny trvání svého. Ulil Arnošt Děpolt v Praze Karlíně L.P. 1924. Tohoto roku nebo následujícího byl tento zvonek také vysvěcen, světil ho dp. Josef Brhovský z Hrusic. Při slavnosti byla také odhalena pamětní deska

Za 2. německé okupace byl zvonek opět vyvlastněn, stalo se tak roku 1943. Tohoto roku bylo nařízeno i vymazání ruských hodností za jmény padlých.

V roce 1947 byl československým svazem mládeže v naší obci zakoupen u firmy A. Děpolt v Praze Karlíně nový zvonek. Finance na to získali z výtěžku z májů a zábav. Slavnost svěcení proběhla 27. května toho roku spestřila mládež tančením č. besedy. Zvonek světil P. děkan Brhovský z Hrusic. tento zvonek nese jméno Prokop

Svaz na akci svěcení vydělal nějaké peníze a za 1.500 Kč pořídil novou „ohradu“(psáno v kronice), byla dřevěná.

později v 80. letech nahradila tento plůtek zídka postavená z tvárnic - kvůli větší výdržnosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář