Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. světová válka

Většina mužů z nynější obce Kaliště narukovala ke 102. pěšímu pluku v Beněšově, který se účastnil bojů na srbské frontě a v Karpatech.

Padlí:   Kaliště a Poddubí:  Barták Jaroslav, Kratina Antonín, Kratina Václav, Novák Stanislav, Tlamicha Čeněk, Veselý Václav, Znamenáček

            Lensedly:   Havlíček Oldřich, Honc Jaroslav, Hoke Václav, Janovský Josef, Janovský Alois, Vávra František, Vávra Alois

Jako legionář se vrátil Jiří Barták, ostatní se vraceli po rozpadu rakouské armády a zajateckých táborů.

2. světová válka

Dne 15.3. 1939 začala hitlerovská vojska obsazovat zbytek z Československé republiky, Čechy a Moravu. V odpoledních hodinách přišlo několik německých vojáků i do naší vesnice.

V těchto dnech bylo také nařízeno zrušit veškeré české spolky, kromě hasičů.

Na podnět Němců byla vyprojektována stavba dálnice směrem od Prahy na Humpolec. Pro nevlídný terén a jiné překážky se plán třikrát změnil a teprve potom se počalo roku 1939 s výstavbou. Při cestě do Hrušova byly na poli Mil. Zítky postaveny dřevěné domky pro dělníky, nářadí a stroje. Roku 1941 byly dokončeny 3 podjezdy a to soukromá cesta Ant. Havlíčka, soukromá cesta Vincence Matyse, kterému dálnice přetla pole na dvě a třetí lesní cesta v uhelníku. V roce 1942 byla zastavena práce na dálnici, ale na mostě se pokračovalo stále, ten byl roku 1948 dokončen až na předmostí. Náklad na stavbu byl v té době 170 mil. kčs.

V roce 1940 bylo rozhodnuto o opravě obecního domku. Byla dána nová okna v přední světnici, nové dveře - práce zadána Jos. Krajfovi za 1975 Kč. Zároveň byl v zadní světnici postaven nový komín, opravena omítka a položena cihlová dlažba. Později byla zhotovena prkenná podlaha v přední světnici.

19.12. 1940 byly zavedeny povinné dodávky jatečného dobytka, které se stále stupňovaly

24.3. 1941 byl zakoupen Trier (třidič zrní) prostřednictvím St. Hanušky

25.7. 1941 bylo rozhodnuto věnovati na německý červený kříž 100 Kč

Za těchto válečných dnů v Poddubí zemřeli otravou 3 lidi. Frant. Tlamicha - hospodský v Poddubí, Čáslavský - měl pověst špicla, pracoval na dálnici, Zeman - šofér na dálnici. Tito byli ten den v hospodě u Frant. Tlamichy v Poddubí. Hospodský k otravě přišel náhodou, když Zeman poukazoval na špatnou chuť piva a ten ochutnal.

Do německa putovali lidé z protektorátu za prací, většina nedobrovolně. Z Lensedel to byl Ant. Novák, o kterém v roce 1944 přišla zpráva, že byl při útěku z práce zastřelen.

Hasiči

hned na začátku , když byly zrušeny spolky, museli všichni hasiči hromadně odříkat formuli, kterou slibovali poslušnost Hitlerovi. Po dobu války sledovalo počin hasičů komando k tomu určené a hasičský sbor podstupoval častá cvičení. Na vojenské účely bylo sebráno mosazné šroubení na hadicích a nahrazeno bylo hliníkovými spojkami. Veškerý materiál hasičů včetně stříkačky byl převeden pod obec.

Na konci války drželi občané hlídky, v noci ze soboty na neděli jelo 12 lidí stavět překážky z klád do Mirošovic na silnici u podjezdu pod drahou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

otrava piva v Poddubí

Jarmila Licková,1. 2. 2018 18:17

Po té co došlo k otravě piva u Tlamichů nastoupilo do vsi gestapo ve všech domech proběhlo hledání jedu na krysy hodně obyvatel bylo odvezeno do Pečkárny v Praze .