Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie podle roků

15. 4. 2010

Historie rok od roku

 

Požární sbor obce Lensedly a Jednotka požárního sboru obce Kaliště

 

Rok 1900

 Na schůzi 7. ledna 1900 za účasti starosty katastru obce Kaliště Jana Bartáka, jednatele hasičské župy Posázavské Josefa Kafky a velitele této župy Fr. Strejčka, mlynáře z Poddubí, založen ve zdejší obci sbor dobrovolných hasičů, velitelem zvolen Václav Honc, rolník z č. 8. Starostou sboru Čeněk Vávra, rolník z č. 9, náměstek velitele Václ. Hoke, jednatel Jos. Chytráček z č. 2. Ten vzdav se po roce jednatelství, převzal toto po něm nám. velitele Václav Hoke. Pokladníkem zvolen Jan Kulhánek, truhlář a hostinský. Za členy se přihlásili : Jos. Matys, rolnický syn z čís. 14, Frant. Zítka, rolnický syn z č. 15, Vojtěch Strnad, sedlář, toho času pracující na jatkách v Praze, Jos. Douša, bývalý sedlák, pak dělník, Frant. Hoke, truhlář, bratr Vác. Hoke, Ant. Čihák, rolnický syn z čísla 29, František Procházka, kovář a malorolník z č. 16. V následující schůzi ještě za členy přistoupili : Alois Matys, rol. syn z č. 14, Ant. Kulhánek, domkář z č. 25 a Josef Matoušek

 

Ruční čtyřkolová stříkačka zakoupena v témže roce od firmy R. A. Smekal za 680 zl. A obnos ten zaplacen subvencemi během 16 let. Při tom zakoupeno 100 m hadic. Pozemek pro postavení kolny na stříkačku vyměněn od Vác. Honce, zednická práce zadána Ant. Vávrovi z č. 33 a placeno mu za 1m3 zdiva včetně práce přidavačské 1 kor. Tesařská práce zadána Janu Kulhánkovi z č. 22. Opasky pro sbor zhotovil člen sb. Vojt. Strnad za 30 zl., sekyrky pan Műller, kovář z Kost. Střimelic, přilby p. Cibulka, klempíř z Chocerad , látka na čamáry (blůzy) zakoupena od firmy St. Hynzl, Praha I, žebříky, 2 opěrné, 2 hákové, 1 opěrný pro volné prostranství, udělal Vác. Hoke. Slavnost svěcení stříkačky konána 22. července 1900. Kmotry byly Oldřiška a Antonie Skokánkovy.

V prvním roce založení účinkoval sbor při míst. požáru domku č. 28 Matěje Zemana.

 

Rok 1903

V roce 1903 založena sborová knihovna z darovaných knih. Hlavními dárci byli : Oldřiška Skokánková, Jos. Mejzr ( na letním bytě u J. Čiháka ) a Jos. Brhovský farář z Hrusic. Odbírány spisy Vác. Beneše Třebízského, spisy Svatopluka Čecha, a Topičův sborník. Knihy do sb. Knihovny vázal p. Liška, knihař v Kost. Střimelicích později pisatel. knihovna umístěna u nového knihovníka V. Hokeho.

Sbor se účastnil požáru chlévků Jos. Zámyslického v Kalištích a obytného stavení p. Coubala v Senohrabech.

 

Rok 1904

Účastnil se požáru p. Zahrádeckého stodoly v Ondřejově a tentýž rok požáru obytného stavení a chlévů p. Drekslera v Turkovicích.

 

Rok 1905

Na požáru stodoly p. Bartáka v Kalištích.

 

Rok 1906

Jednotka se účastnila požáru obytného stavení a chléva p. Vávry, řečeného Honzáka, v Hrusicích. 6. srpna byl sbor činným při místním požáru obytného stavení č. 25 Ant. Kulhánka a sousedního stavení č. 3 Vojtěcha Vacha v Lensedlích.

 

Rok 1908

Dne 31. května 1908 pořádala hasičská župa Posázavská ve zdejší obci sjezd v pořadí XI. U té příležitosti napsal Jan Barták z Kališť do oznamovací listiny několik dat z dějin Lensedel, jichž též použito v kronice ve zprávě o minulosti obce. Tento první sjezd hasičský byl pro naši obec významným. Nad dědinou vlály prapory v národních barvách, mezi čís. 15 a kolnou Vác. Tlamichy postavena byla slavobrána, desetiletá Anežka Hoková přednesla vítací báseň k tomu účelu Ignácem Skokánkem složenou: „Velectěný pane župní veliteli, starosto a jednateli! Než vejdete ve vísku naší rodnou, přijměte nás dítek malých pozdravení, spolu také ujištění, ústy našimi, že celá ces vás vítá. Dítky malé jsme, líp vítati neumíme, protož kvítí toto, jež vám podáváme, přijměte jen v důkaz velké lásky k milým hostům naší malé vísky.“ Další vítací báseň přednášela šestnáctiletá Růžena Havlíčková. Malá naše obec byla plna hasičů v čamarách i cizích hostí. Na Vávrově hořejší zahradě u č. 9 byla „ zahrada“, kdež z hrubých prken nadělány lavice, čepováno pivo a hrála hudba. Na malém plácku na návsi před číslem 14, kdež lípa stávala a vtu dobu i pařez vykopán, sbor konal bezvadně pořadová cvičení, na barák čís. 29 ještě došky krytý konán požární útok a slavnost pak zakončena veselicí u „Kulhánků“.

 

Rok 1910

Účasten sbor požáru obyt. Stavení a chlévů Jos. Kroupy v Ondřejově

 

Rok 1912

požár mlýna Frant. Strejčka v Poddubí

 

Rok 1918

Se sbor účastnil požáru obytného stavení a chlévů p. Svobody a sousedního p. Krále v Hrusicích

 

Rok 1921

12.června byl sbor účasten požáru stodoly p. Novotného v Turkovicích. Tohoto roku sbor podstoupil knihovnu obci

 

Rok 1923

na požáru stodoly p. Bubeníka v Hrusicích

 

Rok 1926

byl při požáru obyt. Stavení a chléva Frant. Štěpánka v Hrusicích

byly zavedeny k povinné výzbroji sekyrky

 

Rok 1927

V červenci tohoto roku byl v naší obci konán podruhé sjezd hasičské župy Posázavské. Cvičeno na poli Václava Tlamichy nad kovárnou. Závěrem cvičela celá župa prostná se sekyrkami, kteréž byly v předchozím roce zavedeny. Zahradní slavnost konána na zahradě Jar. Kulhánka, bývalé Chytráčkové.

Velitelem sboru Ant. Čihák, starostou František Zítka, jednatelem František Hoke.

 

 

Rok 1936

Tohoto roku zrušena župa Posázavská a sbory Lensedly, Turkovice a Kaliště s Poddubím začleněny do 9. okrsku O.H.J. V Říčanech.

 

Rok 1939

Dne 16. června konána v Lensedlích ustavující ustavující schůze 9. okrsku spojena s přehlídkou okrsku za přítomnosti velitele O.H.J. Říčanské Ladislava Křečka, starosty O.H.J. Václava Černohorského a jednatele O.H.J. Rud. Brekáliče. Velitelem 9. okrsku zvolen Ant. Filoun, nájemce statku v Poddubí. Za okupace bylo hasičstvo jediná organizace, kterou Němci nerozpustili, ale nasadili ji svoje komando.

 

Rok 1943

byl při požáru pily p. Seidla v Ondřejově

 

Rok 1944

byl účasten požáru pily na dálnici v Hrusicích

 

Rok 1946

Po osvobození zúčastnil se sbor soutěže sborů 9. okrsku v Poddubí.

 

Rok 1951

října při míst. požáru obyt. Stavení, mlátku a chléva Václava Vávry v Lensedlech.

 

Rok 1952

byl účasten požáru obytného stavení Antonína Malinovského v Hrusicích

 

Rok 1954

Na schůzích M.N.V. Debatováno o veřejném osvětlení, opravě požární zbrojnice, ale zájem tento byl zatlačen myšlenkou postaviti novou s místností pro M.N.V. a obřadní síní. Zhotovení plánů zadáno Frant. Novotnému. Jednalo se však o místo, kde to postavit. Byl návrh za kovárnou na poli Václ. Tlamichy, jemuž by se dalo výměnou pole obecní. Z toho sešlo a navržen pozemek od č. 15 za silnicí za č. 32.

 

Rok 1955

Počátkem ledna – výr. schůze hasičského sboru ( místní jednota požární ochrany) za přítomnosti s. Hortíkové, členky výboru Okresní jednoty pož. Ochrany v Říčany, která s přesvědčivými slovy snažila se v přítomných vzbuditi chuť ku práci, zvláště u mladých členů. Slíbeno jí, že pož. Sbor počne opět činnost a zapsáno 9 členů do požárního družstva. Dále ujednáno opraviti požární zbrojnici a vyklidit Hanuškův rybník v potočinách. Pak provedeny volby funkcionářů a zvoleni byli: předseda – Frant. Hoke, velitel – Jaroslav Tlamicha, jednatel – Jar. Kulhánek ml., pokladníkem- Jos. Krajf, Preventářem – Frant. Mikeš. Slíbeno, p. Hortíkovou, že pož. Devídka dostane novou výzbroj a výstroj. Aby slib byl uveden ve skutek, má značnou zásluhu vel. Jar. Tlamicha, kterýž obstaral modré pracovní obleky, opasky jakož i spojky a hadice. Sboru slíbena i motorová stříkačka, pakli se zúčastní letošní celostátní soutěže o nejlepší požární družstvo. A tento krok k získání požární mot. stříkačky požárníci učinili. Nelitovali času a námahy, cvičili pilně večer po práci na cvičišti upraveném na dálnici v Dolci. V okrskové soutěži konané 29. května v Senohrabech jako bezmotorové družstvo dobyli 1. ceny. Rovněž i v okresní soutěži konané června v Uhříněvsi. V krajské soutěži 19. července v Hořovicích dostali se na 4. místo. Na celostátní soutěž konanou v Brně se tedy nedostali, ale motorovou stříkačku dostali přece. Předposledního dne v roce 1955 za velkého deště přivezli ji velitel Jar. Tlamicha a Old. Havlíčkem. Provázel je náčelník O. J. P. O. s. Samec s náčelníkem okr. Preventivní ochrany s. Kuprem. V hostinci u Kulhánků to bylo pak oslaveno.

A 23. září zasáhlo požární družstvo účinně u požáru stodoly pí. Červové v Kalištích.

 

Rok 1956

15. ledna konala místní požární jednota výroční schůzi za přítomnosti zást. O.J.P.O. s. Samce a s. Hortíkové. Ku 56. výročí založení hasičského sboru přednesl přednesl předseda M.P.J. Frant. Hoke proslov, z něhož uvádím něco z činnosti sboru od založení: účast sboru při požárech. Tento rok sbor také účasten soutěže o nejlepší požární družstvo spolu s desetičlenným žákovským družstvem v Louňovicích a v Mnichovicích. V Louňovicích získalo pož. družstvo 3. místo a v Mnichovicích místa 4. Žačky se v okresním kole umístili na 1. místě. Zprávu o činnosti sboru za r. 1956 přednesl předseda jednotky František Hoke. Z této vyjímáno- účast na soutěžích, stavba požární zbrojnice stojí na mrtvém bodě, provedeny nejnutnější opravy na staré zbrojnici a stará čtyřkolová stříkačka musila z této ustoupiti nové motorové. Rozebrán cihlový domek na dálnici a cihly uskladněny na dvoře p. Tlamichy. Pořádáno 6 členských schůzí a dvě výborové a ples 5. února. S

 

Rok 1957

Počátkem ledna konána výroční schůze míst. jednotky požární ochrany. Stav ke dni schůze byl 22 členů, z toho 9 členů pož. družstva. Jsou to – Jar. Tlamicha – velitel, Jiří Jírců, Šteiner Josef - strojník, Procházka Jos., Kulhánek Jar., Havlíček Old., Mikeš Fr., Vaněk Ladislav a Janovský Josef. Dosavadní předseda František Hoke se funkce vzdal a na jeho místo zvolen nově přistoupivší Stan. Hanuška.

Na schůzi M.J.S.O. 15. prosince přednesl Jar. Kulhánek zprávu o činnosti sboru. Nejdůležitější z toho: požární zbrojnice, není dodnes úředně přiřknut pozemek. Ze soutěží vyšlo naše družstvo dobře. V Ondřejově dne 2. června účastna byla 2 družstva mužů a jedno družstvo žákyň. 1. se umístilo na 1. místě a druhé na místě 12 z 19. Na druhé soutěži v Hrusicích bylo naše požární družstvo absolutním vítězem. Spolupráce s M.N.V. je dobrá - z 11 členů je 8 požárníků. Pokladní hotovost tohoto dne je 1428 Kč 24 haléřů. Na brigádách odpracováno 3301 hodin, z toho v zemědělství 1570h, na výstavbě 744h, na žňových hlídkách 284h, na opravě zbrojnice a cvičení 703h. Sbor se účastnil oslavy 75 výročí založení hasičského sboru v Mnichovicích. Úkoly, jež si požární sbor na sebe bere v příštím roce jsou : odpracovat 1830h na stavbě požární zbrojnice, účast nejm. jednoho družstva na soutěži.

 

Rok 1958

Tohoto roku se konečně započala práce na požární zbrojnici, při níž zároveň projektována stavba M.N.V. Místo pro stavbu vyměřeno na pozemku od č. 15, obhospodařovaného JZD, nad silnicí, za číslem 32. Zároveň při vyměřování st. Ing., odměřena část pozemku k č. 32, na žádost majitele Jos. Vacha a se svolením právního majitele pozemku Mil. Zítky co výměna za pole, „za horou“ Josefa a Anežky Vachových, kteréž tato dostala věnem od rodičů od č. 21. Rozpočet a plány na stavbu pož. zbrojnice provedl Frant. Novotný stavitel z č. 45, zaměstnaný u Staveb. Podn. V Říčanech. Rozpočet zněl na 90 000 Kč, a z toho polovina se měla brigádnicky odpracovat. Členové M.J.P.O. Dali si závazek, že odpracují na stavbě zbrojnice zdarma 485 hodin. Pomocí buldozeru udělána planýrka za odměnu 500 Kč, a brigádnicky po nedělích kopány základy. M.N.V. si opatřil starší nákladní auto zásluhou soudr. Josefa Šteinera uvedeno do chodu a svážen na něm kamen na stavbu. Celkový stav členstva byl ku dni 31.12. byl 28 mužů, 21 žáků a žákyň. Konány 4 výborové schůze, 4 členské, pořádán 1 ples. V zemědělství odpracováno 2081 hodin, na výstavbě obce v akci Z 562h, na žňových hlídkách 240h.

 

Rok 1960

Provedena preventivní prohlídka, odpracováno 714 hod. Na požární zbrojnici, napracováno 86 hod. Na stavbě kravína, v zemědělství odpracováno 176 hod. Na údržbě požární zbrojnice 73 hod. Byla také pořádána jedna beseda s občany, které se zúčastnilo 64 osob, provedeno školení pracovníků zemědělství, konány 2 technické výcviky za účasti 21 členů, 4 odborná školení za celkové účasti 51 čl., pořádán 1 ples, 6 výborových schůzí, 5 členských schůzí,

 

požár v Turkovicích u Drekslerů účastno bylo 16 členů

 

Rok 1961

Odpracováno 238 h. Na požární zbrojnici, účast na okresní soutěži, na okrskové soutěži ve Struhařově a na okresní soutěži v Klánovicích na obou soutěžích získalo družstvo první místo. Odpracováno 392 hodin v Zemědělství, na údržbě požární zbrojnice a výzbroje – 25 hodin, konáno 7 výborových schůzí a 5 členských, 2x školení požárních hlídek – 14 členů

V tomto roce byla rozebrána stará ruční stříkačka, jejíž podvozek byl použit pro voznici a zbytek z mědi a železy do šrotu

 

Rok 1964

V červenci se konal 3. sjezd ČSPO k oslavě stého výročí dobr. hasičstva. Posláním bylo zhodnotit dosavadní činnost a vytyčit úkoly do čtvrtého sjezdu.

V zimním období provedeno školení C.O. (civilní ochrany) – Instruktorem – generál v.v. s. Vejmetka z Ondřejova.

5 nových členů: Hanuška Stanislav mladší, Dynybyl Jos., Janoušek Jos., Vaněk Ladislav starší a Novotný Frant., který přestoupil ze sboru Senohraby. Třikrát přepumpována studna v Doubravách zásobující kravín.

23.5.-K oslavě stého výročí založení dobr. Hasičstva pálena vatra, za účasti sboru Lensedly Kaliště

27.7. se zúčastnil sbor lokalisování lesního požáru na hlásce spolu se sbory Turkovice, Hrusice, Senohraby, Ondřejov a Mnichovice. Zde dobře vyzkoušena motorová stříkačka, která plynně několik hodin byla v činnosti.

Odpracováno 485 hodin na stavbě požární zbrojnice ( hodně přes 100% plánu)

6.6. POŘÁDÁNO 1. KOLO SOUTĚŽE POŽÁRNÍCH DRUŽSTEV V LENSEDLECH NA DÁLNICI. Zúčastnili se jednotky- Ondřejov muži a žáci, Turkovice muži, Kaliště muži, Lensedly 2 družstva.

Výsledky: 1. družstvo Lensedly – 439b., 2. družstvo Lensedly - 408b., Turkovice – 395b., Ondřejov – 368b., Kaliště – 335b. Závěrečné cvičení překazil déšť

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář